Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 11/12/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Titlul articolului: Franco Frattini, criticat pentru retorica politicianistă în cazul Mailat
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/franco-frattini-criticat-retorica-politicianista-cazul-mailat-1035537


               Franco Frattini, criticat pentru retorica politicianistă în cazul Mailat



Ar fi trebuit să respecte legislaţia europeană, dar declaraţiile sale au fost contrare legii”, a susţinut Martin Schulz, liderul socialiştilor din Legislativul comunitar Situaţia tensionată generată de uciderea italiencei Giovannei Reggiani de un cetăţean român de etnie romă a avut ecouri şi în sânul eurodeputaţilor.

Reuniţi, luni, în prima zi de lucru a plenului, parlamentarii comunitari au dezbătut recentul decret-lege al autorităţilor de la Roma care prevede expulzarea cetăţenilor europeni din motive de siguranţă publică. Deputaţii din cadrul diverselor grupuri din Parlamentul European nu s-au sfiit să acuze Italia de declanşarea unui adevărat „linşaj mediatic şi de crearea unei isterii” cu reverberaţii xenofobe la adresa etniei rome. Cele mai acerbe critici l-au vizat însă pe comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, italianul Franco Frattini, prezent la discuţiile din plen.


Mai mulţi europarlamentari l-au acuzat pe înaltul oficial comunitar (membru al partidului Foza Italia -centru-dreapta- al fostului premier italian Silvio Berlusconi, în Guvernul căruia a şi ocupat funcţia de ministru) că şi-a exprimat opiniile faţă de cazul Mailat şi decretul-lege adoptat de Guvernul de la Roma din oportunism politic, neglijându-şi astfel datoria de a rămâne neutru. „Nu trebuie să fiţi partizan în materie şi adunarea vă cere să vă concentraţi asupra activităţii dumneavoastră actuale (de comisar european), nu asupra responsabilităţilor dumneavoastră viitoare”, în cazul unei reîntoarceri la guvernare a lui Silvio Berlusconi, a subliniat Graham Watson, liderul grupului liberal (ALDE) din Legislativul de la Strasbourg.

Nici socialiştii europeni nu l-au iertat pe comisarul Frattini. Giovanni Pittella, reprezentant PSE, i-a reproşat la rândul său lui Frattini că a „amestecat rolul său de comisar european cu cel de politician din opoziţia” italiană de centru-dreapta. „Ar fi făcut mai bine să-şi folosească funcţia pentru a calma tensiunile”, a adăugat Pittella, în timp ce Verzii europeni l-au acuzat pe vice-preşedintele Comisiei Europene că a avut „o faţă dublă” de-a lungul întregii polemici. Reacţia lui Frattini nu s-a lăsat aşteptată. Vădit iritat, oficialul european a declarat, în faţa plenului, că îi provoacă pe europarlamentari să dovedească că nu a colaborat încă de la începutul acestui dosar cu actualul Guvern italian şi, în special, cu primarul Romei, Walter Veltroni. „Nu cred că este cineva care să se poată îndoi de felul în care am muncit în toţi aceşti ani. Am fost acela care a făcut ca zona Schengen să se extindă înainte de vreme. Şi am un mesaj pentru deputaţii români. Ei ştiu mai bine ce am făcut pentru ca România să intre în UE. Cu ocazia rapoartelor, a vizitelor”, a conchis Frattini. (M.T.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.